9789080399822

grid-view list-view
 • Wielen. Resten van drama’s, paradijsjes van nu.

  5.00 Auteur: Nekeman, A.
  Uitgever: KroniKeur - Tiel 2000

  Paperback, 200 blz.
  De wielen of dijkdoorbraakkolken waren altijd omgeven met legenden. Er stonden boerderijen op de bodem, op windstille avonden klonken kerkklokken vanuit de diepte, er woonden heksen bij en er zwierven weerwolven rond. Zelfs nu nog zijn er ouders die hun kinderen verbieden te schaatsen op bepaalde wielen, al ligt er een halve meter ijs: omdat er een vloek op rust.
  Nooit eerder werden deze eigenlijk vergeten monumenten van het Rivierenland – er zijn er die zeshonderd jaar oud zijn – te boek gesteld. De Tielse journalist Aad Nekeman heeft dat nu gedaan in een serie verhalen in Dagblad Rivierenland. Naast het speuren in de archieven, zwierf hij daarvoor langs de Rijn en Lek van Opheusden tot Ameide, langs de Waal van Ochten tot Gorinchem, rond de Linge en ook nog eens langs Aalsdilk, Diefdijk en Zouwen- en Bazeldijk. Hij sprak met vak- en amateurhistorici maar ook met mensen die nu bij de wielen wonen. Zo werden die resten van dijkdoorbraken stapstenen door de geschiedenis van rampspoed. Ze stonden lange tijd symbool voor de angst voor het water, een angst die nog nagalmde met het hoogwater van 1995.
  Werden er vroeger afval en puin in die huiveringwekkende gaten gedumpt, tegenwoordig zijn het juweeltjes van natuur en landschap waar mensen kapitalen voor willen betalen.

  In winkelmand